Bazar , Yanvar 24 2021
Ana səhifə / Aktual / Nə üçün suyu 2 dəfə qaynatmaq olmaz? – Təhlükəlidir

Nə üçün suyu 2 dəfə qaynatmaq olmaz? – Təhlükəlidir

Su – heç şübhəsiz, insan orqanizminin normal fəaliyyət göstərməsi üçün lazım olan ən mühüm komponentlərdən biridir. Belədə, biz, ondan düzgünmü istifadə edirik?

Həkimlər izah edirlər ki, suyun təkrar qaynadılması sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər. İsanların bir çoxu suyu təkrar qaynadarkən, heç fikirləşmir də. Həkimlər isə xəbərdarlıq edirlər ki, suyu ikinci dəfə qaynadarkən, çaynikdə ərp əmələ gəlir. Ərp isə böyrəklərdə və qara ciyərdə daş əmələ gətirir.

Artıq ikinci dəfə qaynadılan zaman su özünün faydalı xassələrini itirir və insan orqanizmi üçün təhlükə mənbəyinə çevrilir. Məlumdur ki, birinci dəfə qaynadılan zaman suda bütün bakteriyalar məhv olur.

Termiki emal zamanı suyun tərkibindəki xlor təbii yolla uçur. Bu zaman ikinci dəfə qaynadılarkən suda əksinə, təhlükəli birləşmələr əmələ gəlir ki, onar da orqanizmdə onkoloji xəstəliklər riskini artırır.

Suyun tərkibindəki minerallar və düzlar təkrar qaynadılarkən ftoridlərə çevrilir. Onlar da gənc insanlarda ağıl inkişafını yavaşıdır. Son araşdırmalar bunu təsdiqləyib.

Belə sudan asanlıqla zəhərlənmək olar. Hamısı da ona görədir ki, sudakı öldürücü mikroorqanizmləri kənar etmək üçün ona mışyak əlavə edirlər. Təkrar qaynadılarkən suda onun konsetrasiyası artır…

Yeri gəlmişkən, mütəxəssislər məhz orqanizmin temperaturuna yaxın temperaturda su içməyi məsləhət görürlər. Belə su, mədədə dayanmır və öz fuksiyasını – doydurmaq, doldurmaq və orqanizmi təmizləmək kimi funksiyalarını yerinə yetirir.

Həmçinin oxuyun

“Xərçəngdən dünyasını dəyişən jurnalistin mənzilini də mənimsəyiblər” – Yeni faktlar

Bakının Səbail rayonunda jurnalistlər üçün tikilmiş binalardan qanunsuz yollarla mənzil verilmiş jurnalistlərdən evlərin geri alınacağı …