Koronavirusun yaratdığı təşviş dünya ilə bərabər Azərbaycanda da
narahatlıq doğurmaqdadır. Xüsusilə bir sıra önləyici tədbirlərin
görülməsi, məhdudiyyətlərin tətbiqi insanlarda ərzaq ehtiyatı ilə bağlı
gərəksiz narahatlıqlara səbəb olub. Bu üzdəndir ki, qadağalardan sonra
bir sıra insanlar özləri üçün ərzaq ehtiyatları yığmağa başladı,
marketlərə kütləvi axın oldu.
“Yeni
Sabah”ın məlumatına görə, İqtisadi İslahatların Təhlili və
Kommunikasiya Mərkəzinin icraçı direktoru Vüsal Qasımlı deyir ki,
əslində Azərbaycanda ərzaq təhlükəsizliyi ilə bağlı narahatlığa əsas
yoxdur.
Belə
ki, hər il ərzaq balansının tərtib olunması aşağıdakı məhsul növləri
üzrə aparılır: buğda, sair dənlilər, dənli paxlalılar, un, çörək və
çörək məmulatları, düyü, kartof, soğan, tərəvəzlər, bostan məhsulları,
meyvə və giləmeyvələr, ət və ət məhsulları, süd və süd məhsulları, bitki
yağları, kərə yağı, çay və s. Ərzaq balanslarının təhlili onu göstərir
ki, ölkədə ərzaq bazarında vəziyyət qənaətbəxşdir.
Azərbaycanda
dənli (çəltik daxil edilmir) bitkilər üzrə özünü təmin etmə səviyyəsi
70 faizə çatır və bu sahədə ehtiyatlarımız son illər 1-1,2 milyon ton
olub. Bir qayda olaraq dənlilər üzrə ilin əvvəlinə qalıq, ərzaq
məhsullarının istehsalı üçün istifadə edilən məhsulun 40 faizindən çox
olur. 2019-cu ildə kartofla özünü təminetmə səviyyəsi 87,8 faiz olub.
Azərbaycanda
bir qayda olaraq kartof üzrə də ilin əvvəlinə qalıq, həmişə ərzaq kimi
istehlak olunan məhsulun 70 faizindən çox olur. Ölkəmizdə özünütəminetmə
səviyyəsi tərəvəz üzrə 112 faiz, bostan məhsulları üzrə 100,8 faiz,
meyvə və giləmeyvə üzrə 123,1 faiz, ət və ət məhsulları üzrə 82,5 faiz,
yumurta üzrə 101,8 faiz, süd və süd məhsulları üzrə 86,2 faiz, duz üzrə
111,4 faiz və çörək və çörək məmulatları üzrə 100 faizdir. Bütün növ
ərzaq məhsulları üzrə ehtiyatlarımız kifayət qədərdir.
“İqtisadiyyat
naziri Mikayıl Cabbarov da bildirib ki, ölkəyə məhsulların, o cümlədən,
ərzaq məhsullarının gətirilməsində heç bir çətinlik yoxdur. Üstəlik
dövlətin də ərzaq ehtiyatları var ki, istənilən fors-major halında
əhalinin təminatı həyata keçirilə bilər”.
V.
Qasımlı yeri gəlmişkən onu da vurğulayır ki, nüfuzlu beynəlxalq
qurumların hesabatlarına əsasən son illər ərzində Azərbaycanın ərzaq
təhlükəsizliyi göstəricisi əsaslı şəkildə yüksəlib. Bu baxımdan “The
Economist Group” tərəfindən hazırlanan Qlobal Ərzaq Təhlükəsizliyi
İndeksinə (The Global Food Security Index) baxmaq kifayətdir. Bu
hesabata əsasən son 7 il ərzində Azərbaycanın ümumi ərzaq təhlükəsizliyi
indeksində ardıcıl olaraq yüksəlmə müşahidə edilib. Hesabata görə bu
yüksəliş 7 il ərzində 12,7 faiz bəndi təşkil edib, ölkəmiz bu göstərici
üzrə siyahıya liderlik edir.
Məlumat
üçün qeyd edək ki, digər ölkələr üzrə bu göstərici ən yaxşı halda 6-7
faiz olub. 2019-cu ildə Azərbaycan bu hesabatda daha 3 pillə
irəliləyərək 53-cü yerdə qərarlaşıb. Hazırda Azərbaycan ərzaq
təhlükəsizliyinin təmininə görə Asiya və Sakit okean ölkələri arasında
ilk onluqda təmsil olunur. Həmçinin ölkəmiz bu reytinqdə keçmiş SSRİ-yə
daxil olan bir çox respublikanı qabaqlayıb.
“Qeyd
edək ki, sözügedən hesabata əsasən son 7 il ərzində qlobal ərzaq
təhlükəsizliyi indeksi üzrə Azərbaycanda müşahidə olunan artım dünya
üzrə ən yüksək nəticədir. Hətta son 7 ildə hesabatın əhatə olunduğu 113
ölkənin bir hissəsində bu göstərici mənfi olub. Azərbaycan isə ardıcıl
olaraq qlobal ərzaq təhlükəsizliyi indeksində mövqeyini yaxşılaşdırıb”.
Həmçinin oxuyun
Xocalı aeroportu Azərbaycanın nəzarətinə keçir – VİDEO
İşğaldan azad edilmiş ərazilərdə daha bir mühüm strateji obyekt tam Azərbaycanın nəzarətinə keçəcək. Bunu açıqlamasında …